Qbuzz vindt het belangrijk dat het ov toegankelijk is en dat de maatschappij met elkaar in verbinding blijft. In de concessie DMG combineert Qbuzz daarom bus en trein met deelfietsen, deelauto'scarpool dienst, vraag gestuurd OV als bestelBuzz en deur-halte taxi's. Samen met partners wil Qbuzz ervaring opdoen om de volgende stappen naar publieke mobiliteit te zetten.
Remon Steentjes ontwikkelmanager bij Qbuzz vertelt: “Openbaar vervoer is de verbindende factor in de samenleving. Helemaal als je geen auto of rijbewijs hebt. Aan onze openbaar vervoer verbindingen hebben we de afgelopen jaren flink gewerkt. In een unieke samenwerking met mobiliteitsverbinder Stroomlijn is er een platform gerealiseerd om vraag gestuurd OV en doelgroepen vervoer met elkaar te verbinden. .” De kracht hiervan is dat we via Stroomlijn efficiënt gebruik maken van beschikbare middelen en reizigers via Stroomlijn of de 9292 app hun volledige reis van deur tot deur kunnen plannen en boeken. Dus bijvoorbeeld met de deur-halte taxi naar de bus om vervolgens het laatste stukje van de reis met de bestelBuzz af te leggen. In de kern is het platform de basis om met elkaar de volgende stappen te zetten naar het systeem van publieke mobiliteit: slim combineren van verschillende doelgroepen en vervoersvormen.
Samen bouwen
Om dat met focus op duurzaamheid en inclusiviteit mogelijk te maken, is er veel samenwerking nodig. Met opdrachtgever provincie Zuid-Holland, met Stroomlijn, inliggende gemeenten van het concessiegebied en met andere partners als 9292, Donkey Republic (deelfietsen), Nabogo (deelauto’s) heeft Qbuzz de ketendiensten ingericht. In co-creatie en van leren door in praktijk te doen, wordt het platform en de dienstverlening verder gebracht. Steentjes: “Het punt op de horizon is publieke mobiliteit. Om daar te komen zijn proefprojecten nodig. Wat dat betreft zijn we een fabriek in de open lucht. De huidige dienstverlening moet soepel en goed doorgaan. Terwijl we ook pilots hebben te doen. Het is belangrijk dat daar ruimte voor is en financiële middelen voor zijn. Daarin doen we ook een beroep op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In vervoersgebied DMG ervaren we dat er bestuurlijk en ambtelijk, zowel bij opdrachtgever als bij gemeenten, veel vertrouwen en ondersteuning is om onze gezamenlijke visie op publieke mobiliteit in praktijk te brengen. Dat is belangrijk en voorwaardelijk. Om met elkaar de juiste keuzes te kunnen maken, ook als een pilot minder succesvol blijkt dan verwacht. Als koploperregio maken we zo de ontwikkeling van publieke mobiliteit schaalbaar. Daarin staan de reizigers volledig centraal; om zo duurzaam mogelijk verschillende doelgroepen zo soepel mogelijk te verbinden met hun bestemming.
Verslaggever Laura Houtenbrink van Mobiliteit.nl ging in gesprek met gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland, wethouder Ramon Pardo van gemeente Alblasserdam, André Oldenburger beleidscoördinator Publieke Mobiliteit bij het ministerie van IenW, met Rob Oosterbaan van Stroomlijn en met Remon Steentjes van Qbuzz. Lees meer over de ontwikkeling van publieke mobiliteit van koploperregio DMG.